Reklama
 
Blog | Barbora Beldová

Dilma v Brazílii zvítězila – a kdo ji nahradí za 4 roky?

Vítězkou druhého kola prezidentských voleb se stala Dilma Rousseff z vládní strany PT. Už teď se ale spekuluje, kdo bude za 4 roky jejím vyzyvatelem. A na rozdíl od letošního roku tu pár silných protikandidátů bude.

Po překvapení prvního kola, kdy favorizovaná chráněnkyně prezidenta Luly nezískala nadpoloviční většinu díky neočekávanému úspěchu `třetí’ kandidátky, Mariny Silvy ze Strany zelených, Dilma Rousseff zvítězila v druhém kole 56% hlasy oproti 44% hlasů protikandidáta sociální demokracie, Jose Serry (PSDB).

Bude Dilma ‘loutkou’,  či ‘železnou lady’?

Strana práce (PT) tak získává další 4 roky v čele Federativní republiky Brazílie. Po 8 letech vládnutí oblíbeného prezidenta Luly tak Dilma slibuje kontinuitu ve stejném duchu. Protivládní media dokonce posměšně hovoří o Lulově ‘třetím vítězství’. Nyní Brazílie s napětím očekává, zda bude Dilma jen `neškodnou loutkou’, vedenou nitkami Luly, či ženou ‘tvrdé ruky`, jak to naznačuje její minulost guerilove vůdkyně a bezskrupolózní političky v rámci Strany dělníků. 

Reklama

Dilma: “Postarám se o zajištění svobody slova”

Po svém zvolení včera Dilma zdůraznila, že to bude mít velkou váhu pro brazilské ženy, slíbila zajištění rovných příležitostí  pro ženy a pro muže a prohlásila, že se postará o zachování svobody tisku. Zaručení  svobody tisku je jasná úlitba mediím, a přesný opak toho, co Dilma a Lula prohlašovali před prvním kolem voleb.

Kontrola  tisku byla jedním z bodů první oficiální verze Dilmina návrhu vládního programu, který Dilma podepsala, což vyvolalo v médiích skandál. PT tedy přišla okamžitě s druhou verzí programu, který sporné body týkající se kontroly médií vyškrtal, a Dilma oficiálně prohlásila, že `tyto sporné body nečetla`. Brazilská média mohou tedy jen doufat, že jsou Dilmina prohlášení o zachování svobody tisku míněna vážně.

Ekonomické výzvy

Co se týče výzev, které na novou prezidentku čekají, ekonomisté hovoří zejména o kontrole vládních výdajů (brazilský stát je ve svých sociálních programech poněkud štědrý, a Dilma slibuje utrácet ještě více, což by do budoucnosti mohlo znamenat problém) a o udržení ekonomického růstu Brazílie. Zároveň bude Brazílie v roce 2014 hostovat Mistrovství světa ve fotbale, což může prezidentce zvýšit popularitu – bude to však z hlediska infrastruktury, organizace a v neposlední řadě výdajů státního rozpočtu jednoznacně další velkou výzvou.

Čas ukáže, do jaké míry naplní Dilma své sliby a jak úspěšnou bude prezidentkou, první ženskou představitelkou v čele Brazílie. Lze jen spekulovat nad tím, bude-li schopna si zajistit pokračování svého mandátu, tak, jak se to podařilo úspěšným prezidentům před ní: Lulovi za PT a Fernandu Henrique Cardosovi za sociální demokracii. 

Dva silní kandidáti pro rok 2014

Média již dnes hovoří o dvou silných kandidátech, kteří již teď brousí zbraně na boj o prezidentské křeslo v roce 2014. Jednou z nich je Marina Silva, jiskrná ‘třetí prezidentská kandidátka’ z letošního roku, která získala neočekávaně 20% hlasů, a vyfoukla tak Dilme vítězství v prvním kole. Druhým kandidátem pak pravděpodobně bude Aecio Neves za opoziční PSDB. Aecio Neves, mladý hezoun s dolíčky ve tváři, se stal letos senátorem za stát Minas Gerais, poté, co jej spravoval jako guvernér. Těší se zde velké podpory a popularity.

Jak Marina, tak Aecio Neves jsou silnými kandidáty nejen pro svou politickou zdatnost, ale i z důvodu svého charismatu – tedy aspektu, který letošním hlavním dvěma kandidátům chyběl. Prezidentské klání za 4 roky bude jistě velmi zajímavé. Teď si ale počkejme, co Brazílii v následujících 4 letech přinese Dilma.